Gå til hoved-indhold

Hvad står der på en stamtavle ?

På stamtavlen står der en lang række oplysninger om den kat det drejer sig om. Stamtavlen er så at sige dens fødselsattest og et stamtræ i et.
På stamtavlen findes oplysninger om:

1  Kattens navn
Alle katte der registreres i Felis Danicas stambog har et stamnavn der indleder navnet. I eksemplet er stamnavnet "Betonica" og det indledes med DK for at vise at stamnavnet er købt af FIFe og tilhører en person der er, eller har været medlem af en af Felis Danicas 4 katteklubber i Danmark.

2  Stambogsnummer
Katte der er registreret i en Felis Danica stambog har et nummer der er bygget op med forskellige oplysninger. FD betyder det er Felis Danica. LO betyder at det er hovedstambogen med katte af en godkendt race og farve/mønster/hårlængde variant i FIFe. Eksperimentalstambogen (ikke anerkendt variant) har et RIEX i stedet for LO. Tallet er blot det nummer katten har i stambogen.

3  Født
Angiver datoen for kattens fødsel.

4  Race
Her er det angivet hvilken race katten tilhører.
I FIFe er der anerkendt 45 forskellige katteracer og flere kan komme til.

5  Farve
Først er der en kode for hvilken race katten tilhører og hvilken farve den har. EMS koden som f.eks. kan være OCI b 24.
Dernæst kommer en sproglig betegnelse for farve og evt. mønster. (se evt. mere på siden "farver")

6  Kuldet sammensætning
Her er der angivet hvilke killinger og hvilke køn der var i det kuld som katten er født i.

7  Opdrætter
Navn, adresse og tlf. nr. på den opdrætter der har stambogsført katten. Alle katte som denne opdrætter får registreret, vil have samme stamnavn. Stamnavnet er registreret hos FIFe i en central database over alle stamnavne.

8  Stambogssekretær
I hver af de 4 hovedklubber er der en person – en stambogssekretær – som modtager ansøgninger om stamtavler på killinger og som tjekker at de oplysninger der står på ansøgningen er korrekte. Stambogssekretæren skriver under på at personen er medlem af den pågældende klub.

9  Stambogsfører
Felis Danica har en stambogsfører ansat til at føre stambogen. Stambogsføreren udsteder stamtavlen på Felis Danicas vegne.

10 Oplysninger om forfædre
Den øvrige del af siden fortæller om fire generationer forud for den pågældende kat.
Her er oplysninger om navn og evt. titel katten har opnået.
Stambogsnummer. Hvis det indledes med FD er det en dansk kat hvis det indledes med SVERAK er det en svensk kat osv. På den måde kan man se hvornår en forfar/mor er importeret og hvor fra den er kommet.
Til sidst er der oplysninger om kattens farve ved hjælp af EMS koden.

Stamtavlens yderside:

På stamtavlens forside står kattens navn og stambogs nr. og på bagsiden er der en plads til kattens ID nr. og dyrlægen kan skrive kattens vaccinationer på. - Der er også en rubrik til at dyrlægen kan underskrive at katten er fri for navlebrok, og for hankatte at de har to normalt udviklede testikler.
Hvis katten skal bruges til avl, er det vigtigt at få et stempel i de to felter.
Hvis det drejer sig om hvide katte skal det også tjekkes for om de har normal hørelse.