Gå til hoved-indhold


Oprindelse:

Ocicatten er en ocelot lignende kat. Med dens fine pletter og udseende
ligner den en mini udgave af en vildkat. Dette udseende gør den til en eftertragtet
kat hos mange, der bærer ønsket om, at eje en junglekat.

Ocicatten stammer fra USA og fremkom første gang i 1964, som et højst uventet   resultat af en krydsning af en abyssinier og en siameser i et forsøg på, at skabe
en abyssiniermasket siameser. Grunden til at den har fået sit navn ocicat er, at opdrætterens lille datter sagde "look an ocicat" da hun så den, fordi den så meget lignede en ocelot.

Killingen vakte stor opsigt og flere seriøse opdrættere gik ind i avls arbejdet med den, for at udvikle racen. Man indavlede også amerikansk shorthair for at gøre katten mere muskuløs og give den en kraftigere knoglebygning. Samtidig fik man tilført en sølv-variant.

Efter mange år lykkedes det, at stabilisere opdrættet og i 1987 blev ocicatten anerkendt med certifikatstatus i USA. I slutningen af firserne kom den til Europa og i 1992 blev den anerkendt af FIFE.

I 1991 kom den første til Sverige og i 1996 kom de 2 første til Danmark. De første to var chokolade spottede ocicatte, hunkattten Anórien's Tar-Ancatime fra Finland og hankatten Goldshadow's Ahududu of Watamu fra Sverige som blev importeret hertil af Grethe Højgaard Jensen.

I dag (2021) er der ca. 200 i Danmark.
 


Der findes 3 farve varianter: 
Sort - chokolade og cinnamon  spottede.

Disse findes alle i fortyndede farver: Blå, lilla og fawn

Alle 6 farvevarianter findes deslige i sølvvarianter.

Ud over disse varianter findes fire andre varianter som ikke er anderkendte, de må godt udstilles, men de får ikke certificat.

Det drejer sig om en solid, som er ensfarvet med spøgelsespletterne.
Og blotched tabby, ticked og smoked.
Alle disse andre varianter findes i de 6 før omtalte farver.

Det anbefaldes ikke at man bruger disse andre varianter i avlen.
 

Temperament:

Ocicattens glade temperament gør den til en populær kat, den er kærlig og venlig, men samtidig en livlig og legeyg kat.
Den er intelligent og lærenem, dens nysgerrighed er stor og alt skal udforskes. Den er meget selskabelig og har derfor bedst af,
at have en legekammerat,enten det er en anden kat eller en hund.
Det er absolut ingen sart kat, den tager sol, regn og sne med samme initiativ. Ocicatten keder sig aldrig og det gør dens ejer heller ikke.

Udseende:

Hoved – Skal være let kileformet med et bredt let firkantet snudeparti. Halsen skal være graciøst buet. Yderligere er ocicattens hoved karaktiriseret ved et kompliceret M i panden.
Øjne – Skal være let skråtstillede og mandelformede. Der skal være mere end en øjenbredde mellem øjnene. Øjnene må have alle farver undtagen blå.
Ører – Må meget gerne have tufser på ørespidserne. Selve øret skal være middelstort og give katte et vagtsomt udtryk.
Kroppen – Skal være lang og kraftig.Knogler og muskler skal være kraftige og veludviklede.
Pelsen – Kort, glat og fin i kvaliteten. Pelsen må ikke virke lang eller ulden. og skal have større eller mindre afgrænsede pletter.